Veel gestelde vragen over Rubio Monocoat

Wat te doen als de vloer na 24 – 36 uur drogen nog voetstappen laat zien?

Dit betekent dat er toch nog teveel olie op de vloer zit. Dit is eenvoudig te verhelpen door een paar druppels Monocoat van de kleur die op de vloer ligt op een witte pad te doen en daarmee over de hele vloer te gaan. Denk eraan om de pad op tijd te wisselen, mocht deze verzadigd raken. Laat de vloer minimaal 8 uur drogen.

Wat te doen als de vloer na 36 uur nog niet droog is?

Dit kan betekenen dat er nog teveel olie op de vloer zit. Voor oplossing zie hierboven.
Als er niks meer vanaf komt, maar de vloer blijft vochtig dan is er te weinig geventileerd tijdens het drogen. Ook kan de luchtvochtigheid te hoog zijn. Het beste is om nog eens 24 uur te wachten of anders met een bruine pad de hele vloer te doen.

Wat te doen als de vloer na enkele dagen al lichter begint te worden?

Dit betekent dat er teveel olie op de vloer heeft gezeten en die wordt er nu afgelopen.

Neem een witte pad met wat druppels terpentine of Monocoat Cleaner en ga over de hele vloer om zo het overtollig materiaal weg te nemen. Laat de vloer 2 uur drogen.

De vloer is te donker en de klant wil deze lichter hebben.

Ga met een zwarte pad over de vloer en maak deze daarna stofvrij. Ga daarna met een witte pad die besprenkeld is met een beetje Monocoat Pure over de vloer. Laat dit minimaal 8 uur drogen.

De vloer is te licht en de klant wil de vloer donkerder hebben.

Dit kan helaas alleen worden opgelost door de vloer opnieuw te schuren en met de juiste kleur te bewerken.

De kleur op de vloer is anders dan op het monster.

Dat komt door een andere manier van aanbrengen (handmatig vs. machinaal) en een andere korrelgrootte met schuren. Daarom raden we ook altijd aan om eerst een proefstukje te doen op de vloer.

Ik wil een donkerder kleur dan op het monster.

Dat kan door een grovere korrelsoort te nemen en/of de vloer eerst met een vochtige (van water) doek worden bewerkt. Hierdoor gaan de vezels openstaan en nemen dus meer pigment op.

Ik wil een lichtere kleur dan op het monster.

Dat kan door een fijnere korrelsoort te nemen.

Kan de vloer worden afgeplakt om te beschermen tegen verfspatten etc.?

Ja, maar aan te raden is om dit pas na 2-3 dagen te doen. En alleen met karton of een katoenen doek. Bevestig GEEN plakband of tape aan de vloer. Houd er wel rekening mee dat de doordroogtijd van 3 weken wordt verlengd met de tijd dat de vloer is afgedekt.

Wat te doen als er water wordt gemorst in de eerste 3 weken en het geeft witte vlekken?

De olie is in de eerste drie weken nog niet volledig doorgehard en daardoor nog gevoelig voor vloeistof. Ga heel lichtjes met een Sorbo keuken schuursponsje over de vlek, maak deze stofvrij en ga over de geschuurde plek met een doekje met Monocoat olie (in de kleur van de vloer). Wacht 2 minuten en wrijf dan de plek droog. Na 4 uur kan er weer overheen worden gelopen.

Wat te doen als gemorst water in de eerste drie weken een matte plek geeft?

Dit is een inwerking in de waslaag en deze zal vanzelf verdwijnen. In ieder geval na de eerste schoonmaakbeurt met Monocoat Zeep en water (na de eerste 3 weken).

Wat te doen als er water wordt gemorst en al na enkele seconden is er een witte vlek?

Dit betekent dat er te weinig olie is aangebracht of dat de olie met te weinig kracht is aangebracht. Ga lichtjes met een Sorbo keuken schuursponsje over de vlek en maak dan deze vlek en tegelijk de hele vloer stofvrij. Besprenkel dan een witte pad met de Monocoat olie (in de kleur van de vloer) en ga over de hele vloer. Laat de vloer minimaal 8 uur drogen.

Na drie weken drogen is er water gemorst en na enige tijd geeft het een witte vlek

Dit is naar alle waarschijnlijkheid geen vlek, maar kalk van opgedroogd water. Dit kan eenvoudig worden weggehaald met een doekje met wat keukenazijn.

Na het weghalen van een vloeistof blijft een donkere plek achter.

Deze plek verdwijnt na enige uren.

Al na enkele dagen of weken is de vloer vuil en niet meer schoon te krijgen.

Waarschijnlijk is er in de eerste dagen na het aanbrengen al met vieze schoenen over de vloer gelopen, waardoor er vuil IN i.p.v. OP de olie is geraakt. Ga over de vloer met een bruine of zwarte pad, maak deze daarna stofvrij en ga vervolgens met een witte pad met wat Monocoat olie in de kleur van de vloer over de gehele vloer. Laat de vloer minimaal 8 uur drogen.

Kan de Monocoat van verf, behang, plinten, etc. worden afgehaald?

Ja, met wat Cleaner of terpentine.

Waarvoor wordt de Cleaner gebruikt?

Om de vloer stofvrij te maken voor het aanbrengen van de Monocoat olie en om gereedschap, kwasten en borstels schoon te maken.

Hoe kunnen vlekken het beste worden schoongemaakt?

Als deze vlekken met de Monocoat Zeep niet kunnen worden verwijderd, dan kan de Monocoat Renovator in de spuitbus worden gebruikt. Dit werkt als een intensieve reiniger voor hardnekkige vlekken zoals inloopvuil. Het is raadzaam om de Renovator pas na 4 maanden na het aanbrengen te gebruiken.

Welk onderhoud is nodig?

De eerste drie weken alleen met de stofzuiger en een droge doek. Na 3 weken kan de vloer wekelijks of maandelijks met de Monocoat Zeep worden schoongemaakt. Vlekken die niet met de zeep kunnen worden verwijderd, kunnen met de Monocoat Refresh worden behandeld. Beschadigingen worden behandeld met de Monocoat olie. Zie de gebruiksaanwijzing bij “Onderhoud”.

Hoe vaak moet de vloer worden onderhouden met onderhoudsolie?

De Monocoat Refresh is de onderhoudsolie. Bij normaal gebruik van de vloer is het raadzaam om minimaal 1 keer per jaar de vloer te behandelen zoals voorgeschreven is. Bij intensief gebruik, zoals een restaurant, kan dit elke 4 maanden worden gedaan.

Wat te doen met doeken die gebruikt zijn om de Monocoat aan te brengen?

Deze zijn licht ontvlambaar en moeten daarom direct na gebruik worden uitgespoeld met water.

Ik zie zogenaamde wolken in de vloer?

Dat kan drie oorzaken hebben:

  • Wolkvorming veroorzaakt door de zichtbare draairichting van de boenmachine. Deze wolken zullen vanzelf binnen drie weken verdwijnen.
  • Wolkvorming veroorzaakt door een teveel of ongelijkmatig aanbrengen van de Monocoat olie. Dit kan weggepoetst worden door een abrasieve pad.
  • Wolkvorming veroorzaakt door ongelijkmatig, tegen de richting van de planken in, of met een verkeerde korrel van slijpnet uit te polieren. Om dit weg te werken moet de vloer opnieuw geschuurd en geolied worden.

Ik zie vlekken in de vloer.

Waarschijnlijk zijn er lijmresten achtergebleven op de vloer of oude lak- of olieresten. De Moncocoat olie hecht alleen op ruw hout, dus de plekken waar niet goed of verkeerd is geschuurd, blijven zichtbaar.

De kleur langs de plinten is anders dan de kleur in het midden van de vloer.

Dit kan twee oorzaken hebben;

  • Er is onvoldoende olie weggenomen langs de plinten. Dit kan verwijderd worden met een bruine of groene pad en eventueel met een beetje olie de vloer langs de plinten nogmaals in te wrijven. Daarna meteen de vloer droogwrijven en de vloer minimaal 6 uur laten drogen.
  • Er is te grof geschuurd langs de plinten. Dit kan worden opgelost door na te schuren met korrel 120 en dan weer lichtjes de vloer langs de plinten met een beetje olie in te wrijven. Daarna meteen de vloer droogwrijven en de vloer minimaal 6 uur laten drogen.